In de opvoeding heb je veel invloed op de ontwikkeling van je kind. Er zijn echter drie dingen waar jouw kind de overhand in heeft, namelijk slapen, eten en zindelijkheid. In deze blog geven we je een aantal tips, die je helpen als je peuter of kleuter ineens niets meer lust, erg kieskeurig is in het eten of een moeilijke eter is.

Als je kind al langere tijd niet eet en je zorgen hebt over zijn ontwikkeling of gewicht, kan je altijd even de dokter bellen. Als je op zoek bent naar tips om het eten weer leuk en ontspannen te maken, lees dan gauw verder.

Allereerst is het belangrijk om je kind niet te dwingen tot eten. Ervaring leert dat dit voornamelijk leidt tot meer weerstand en frustratie. Zowel bij je kind als bij jou. Maar ga ook niet overdreven complimentjes geven als hij ieniemienie hapjes neemt. Zoek een goede balans is het contact tijdens het eten. Beschrijf wat je ziet en wat je daarbij voelt, zonder oordeel. Benieuwd hoe je dit doet? Schrijf je dan in voor de workshop Communicatie – de Basis.

Samen koken

Betrek je kind bij heel het proces rondom eten: Samen boodschappen doen, samen alle groente snijden en in de pan doen, de tafel dekken en het eten opscheppen. Op deze manier is je kind meer betrokken bij het eten, is hij trots op wat hij heeft klaargemaakt en het is nog gezellig ook!

Gebruik alle zintuigen

Het is interessant om met je peuter of kleuter het eten volledig te onderzoeken, gebruik daarvoor alle zintuigen! Hoe ziet het eruit? Welke kleur heeft het? Hoe voelt het? Is het hard of zacht, ruw of glad, koud of warm, droog of nat? Hoe ruikt het? Hoe proeft het? Maakt het nog een geluid? Piepen de aardappels als je ze kookt/bakt? Ga samen op onderzoek uit en prikkels zijn interesse. Hierdoor wordt koken en eten een ontdekkingstocht.

Diep gezellig bord, kleine portie

Maak het eten aantrekkelijk. Als je een kleine portie opschept (of beter nog: laat hem het zelf opscheppen) in een diep bord dan lijkt het minder. Bovendien is het makkelijker om uit een diep bord te eten, waardoor het minder frustratie oplevert. Je kunt ook het bord gezellig versieren met bijvoorbeeld fruit, of door het eten mooi op te maken.

Voorleven

In heel de ontwikkeling van je kind speel jij de grote hoofdrol. Kinderen leren veel door imitatie. Het is heel goed om aan te geven wat je van ze verwacht, het is beter om het te laten zien. Ga dus samen aan tafel eten, geef het goede voorbeeld.

Eet op tijd

Wat een grote rol speelt bij het eten is de timing van de maaltijden. Het is namelijk zo dat als je kind erg moe is, hij minder eet. Dit werkt overigens ook andersom. Belangrijk dus om niet te laat te eten.

Zelf!

Kinderen verlangen naar ‘groot zijn’ en alles zelf kunnen. Geef ruimte aan die behoefte tijdens het eten door bijvoorbeeld je baby al een lepel in de hand te geven terwijl je hem voedt. Met je peuter kun je om de beurt bijvoorbeeld een hap doen. Zo zorg je ervoor dat hij toch genoeg binnenkrijgt en oefent hij ook zelf met eten waardoor het leuker wordt!