Daar sta je dan, na een aanloop van 9 maanden heb je ineens een klein hummeltje in je armen. Een grote verantwoordelijkheid, want zonder jou zal hij het niet redden. Je hebt aan alles gedacht; het huis is baby-proof, je hebt luiers, slabbers, speentjes, flesjes, doeken, een maxi-cosi, een autostoeltje, kleertjes, schoentjes, rompertjes. Heel je huis is uitgerust op de komst van een kind, maar ben jij dat ook?

De ervaring leert dat het prettig is om van tevoren al te bepalen waar je in de opvoeding de focus op wilt leggen. Dat voorkomt stress en problemen. Bepaal samen met je partner wat voor jullie belangrijke punten zijn in de opvoeding.

Hoe denken jullie over straffen & belonen, slaaptijden, buitenspelen, eigen verantwoordelijkheid, eten, uitgaan en ga zo maar door. Samen kun je een aantal ijkpunten vaststellen. Wellicht hecht je meer waarde aan het poetsen van tanden dan aan het wassen van haren. Werk daar dan even wat harder aan en laat die haren zitten. Pick your battle. Je kan namelijk bij alles wel de strijd aangaan met je kind, maar dat is doodvermoeiend.

Dus rust niet alleen je huis uit op de komst van een kind, maar ook jezelf. Ga op onderzoek uit en ontdek wat er allemaal mogelijk is in de opvoeding, want er zijn zoveel manieren. Volg een workshop, dan verklap ik je alles wat moet je weten voor de komende 18 jaar.